Scop

ROSDEV are ca scop impulsionarea contributiilor romanesti la Open Source. Este foarte important sa se inteleaga ca orice aplicatie poate avea un impact important pentru alti utilizatori. Nu este nevoie de proiecte mari pentru a fi util in Open Source. Sunt aplicatii mici, gen echo (afisarea unui text pe ecran), cat (afisarea unui fisier pe ecran), fara de care operarea sistemelor Unix nu mai poate fi inchipuita in zilele noastre.

In primul rand, ROSDEV se poate adresa elevilor si studentilor de profil informatic, care isi pot face temele sau proiectele contribuind la aplicatii Open Source existente, sau creand unele noi. De asemenea, administratorii de sistem isi pot publica Open Source anumite scripturi create de ei doar pentru a le face viata mai usoara zi de zi. Un script care creeaza automat un cont de email, ftp, file sharing, etc., poate fi folositor si imbunatatit de altii, astfel incat cel care a scris initial beneficiaza de noi functionalitati.

Un rol important in dezvoltarea curentului Open Source il au forumurile web, comunitatile online de utilizatori, precum si revistele IT, fie ele publicate doar online (web, email, blog), sau pe hartie. Prezentarea etapelor efectuate pentru instalarea unor aplicatii, ori configuratia necesara pentru un anumit scop, pot atrage alti doritori, care la randul lor pot imbunatati documentul. De asemenea traducerea documentatiilor sau textelor folosite in aplicatii au un rol hotarator in dezvoltarea mediului Open Source.

Am incercat sa subliniem prin randurile de mai sus, ca nu e nevoie sa fii un geniu in programare pentru a avea un rol hotarator in dezvoltarea Open Source. Oricine poate face ca numele lui sa devina cunoscut si sa fie rasplatit cu multumiri din partea utilizatorilor.